SAVO

Sunnuntaina elokuun 29. p:nä

 

Ensi kerran Suomessa

NAISPAPPI TOIMITTI RUUMIINSIUNAUKSEN

HELSINKI 28. 8. (SAVO-LSP) - Runsaslukuinen omaisten, ystävien ja aatesisarten joukko kokoontui lauantaina Helsingin vanhan hautausmaan kappeliin, jossa ajasta ikuisuuteen saatettiin naisasialiikkeen tulisieluinen taistelija, opettaja Helmi T e n g e n . Hänen elämänsä oli - ystävien sanoja lainataksemme - hellittämätöntä taistelua yhteiskunnallisen oikeamielisyyden puolesta vastustuksen muureja vastaan.

Surujuhlasta muodostui mieleenpainuva historiallinen tilaisuus, jossa ensi kertaa Suomessa ruumiinslunauksen toimitti nainen, nimittäin Ruotsissa papiksi vihitty teol. kand. Marja~Leena T e i v o n e n. Hän viittasi puheessaan vainajan mittavaan elämäntyöhön.

- Sinä, Helmi Tengen,. olet siirtynyt pois keskeltämme. Sinun paikkasi on, nyt tyhjä. Kuitenkin elät keskellämme muistoissa ja siinä suuressa yhteiskunnallisessa elämäntyössä, jonka täällä suoritit. Se on vyöryvä eteenpäin niin kuin pienet mainingit, jotka leviävät joka suuntaan,. kun kiven heittää veteen. Me kaikki tunnemme surua, kun kuolema on vetänyt Sinut rajan taakse. Mutta me ymmärrämme. että se on oleva kaikkien ihmisten osa. Se tulee vastaani ennemmin tai mvöhemmin. Sitä me emme voi välttää,. sillä Luojamme on niin säätänvt. Me voimme vain olla iloisia siitä, jos saamme elää pitkän ja sisältörikkaan elämän.

Harrastunnelmaisen tilaisuuden alkaessa kuultiin kapellimestari Heidi S u n d b l a d H a l m e e n urkusovituksena esittämä Bachin Preludium. minkä jälkeen laulajatar Elisabet Söderblom esitti Giordanin "Herra,. sä oot valo tiemme" ja ruumiinsiunauksen jälkeen vielä ruotsiksi Ahnfeltin " BIott en dag".

Seppelten laskun yhteydessä puhuivat Naisasialiiton Unionin puheenjohtaja Irina M a t v e j e v vainajan pitkäaikaisesta elämäntyöstä suomalaisessa naisasialiikkeessä.

Opettaja Tengen, joka ensimmäisenä suomalaisena naisena valittiin vuosisadan alussa poikien veistonopettajaksi, pyrki alusta pitäen kaatamaan ahdasmielisen yhteiskunnan raja-aitoja ja ennakkoluuloja. Hän varsinaisesti aloitti taistelun naisten samapalkkaisuudesta taivuttamalla vuosisadan alun ahdasmieliset hallintoviranomaiset maksamaan naispuoliselle veistonopettajalle miesopettajan paikan. Hänen omasta esimerkistään versoo naisten samapalkkaisuusvaatimus. joka tosin vieläkin on monilta osin toteutumatta. Opettaja Tengen valittiin Unionin hallitukseen jo vuonna 1908. Vuodesta 1922 lukien hän kiinnitti päähuomion sosiaaliseen toimintaan pyrkimällä kaikin käytettävissä olevin keinoin lievittämään Pohjois-Suomen köyhien alueiden aineellista hätää, joka vielä 1920-luvulla merkitsi suoranaista ravinnon puutetta - nälkää.

Opetusneuvos Hilja V i r k e m a a luonnehti opettaja Tengenin säkenöivän pirteää, joskus kirpeän kriittistäkin olemusta ja hänen kykyään innoittaa naisia välistä toivottomaltakin tuntuvaan taisteluun oikeuksiensa puolesta. Opettaja Tengenin innoittavana esimerkkinä oli Ranskan, vallankumouksen aikana esitetyn naisten oikeuksien julistuksen henkinen aatesisältö,. joka hänessä tapasi hedelmällisen maaperän.

Seppelten laskun jälkeen saattoväki lauloi yhteisesti "Maa on niin kaunis". Surujuhlan kappelissa päätti kapellimestari Sundblad-Halmeen esittämä Pilgrimskör Wagnerin oopperasta Tannhäuser,. jonka sävelten saattelemana yhteiskunnallisen uudistajan arkku kannettiin vanhan hautausmaan sateen kosteita käytäviä pitkin hänelle varattuun viimeiseen leposijaan..

Hartaasta kristillisyydestä huolimatta opettaja Helmi Tengen ei kuulunut evankelisluterilaiseen kirkkoon. Hän oli eronnut siitä vastalauseeksi sille,. ettei Suomessa hvväksyttv naispappeutta. Oman ruumiinsiunauksensa ehdoksi hän oli elinaikanaan asettanut sen, että siunauksen toimittaa suomalainen naispappi. Kun teol. kand. Teivosella on nämä oikeudet,. seurakunnista ei asetettu vastustamaan naisen toimittamaa ruumiinsiunausta.